Nästan varje gym har i dag ett otroligt sortiment av vikt-, kardiomaskiner och ett stort stall utav PTs fullt utrustade med diverse verktyg för att ta din träning framåt. Eller?
Alla dessa gym som har så kallade BIA-maskiner som skall mäta sammansättningen av fett, muskler och vattenmängd i just din kropp och leverera dessa i procentform. Maskinera används ofta som någon slags bevis för PTs duglighet och som ett kvitto på hur klienterna tagit sin träning ljusår framåt med denne.
Ett tydligt exempel på detta var när min bror kom hem överlycklig över att han hade gått ner 5 kg i fett och upp 7 kg i muskelmassa. Detta var “obestridiga fakta” som hans PT hade mätt fram på en BIA-mätare enligt han själv.
Hur exakta är då dessa BIA-mätare?
Är det verkligen så att halvslappa klienter får otroliga resultat som finns någonstans där under ytan och som inte syns i spegeln? Eller är det så att dessa BIA-mätare är allt annat än exakta och visar dåliga resultat ena dagen och bra andra dagen, lite beroende på vad man vill visa sina återkommande klienter? Här kommer fakta.
BIA står för Bioelektrisk Impedans Analys och betyder att maskiner skickar ut en svag ström som är omärkbar för dig som användare men som maskinen sedan analyserar och kommer fram till bl.a. fett-, muskel- och vattenprocent. Det är nämligen så att fett leder elektricitet väldigt dålig och muskler / vatten leder bättre.
Problemet med BIA-mätare är att maskinen mäter mellan två lemmar, antingen benen eller armarna. Redan här uppstår ett problem, använder man armarna för att mäta så mäts enbart motståndet i överkroppen och använder man benen som mätpunkter så mäts enbart motståndet i benen. Som du kanske förstår ger det här en oprecis analys med en hel del brister.
*Det finns nu BIA-mätare som mäter både motstånd mellan armar och ben men de är bara mindre dåliga och inte bra. Läs mer om varför under.
Som ett sätt att försöka kompensera för dessa faktorer knappar PTn in om du är man eller kvinna, längd, ålder och hur vältränad du är, något som maskinen egentligen borde kunna räkna ut. Nu gör maskinen istället vissa antaganden som absolut inte behöver stämma.
Bara inställningarna av mätaren kan alltså ge upp till 10 % skillnad mellan olika mätningar. ställer man in kroppsbyggnad för en atlet så tappar man genast några procent.
Det sista problemet med BIA-mätningen är att impedans även faktorerar in vätskemängd. Hur mycket vätska du har i vävnaden vid en viss tidpunkt påverkar även det impedansen och är en av anledningarna till att min pappa kunde gå upp 7 kg i muskler på någon månad för att sedan tappa dessa under en vilovecka.
Kvinnor som ni kanske kan förstå har även ytterligare ett problem då vätskenivån skiftar naturligt p.g.a. menstruationscykeln vilket leder till kraftig varierande resultat beroende på när i månaden man mäter.
Även kolhydrater kan kraftigt förändra resultatet då ett gram kolhydrat binder runt 2,5 gram vatten i muskeln.
Slutsatsen är att BIA-mätning är ett riktigt dåligt sätt att mäta kroppssammansättning på och mer ett sätt för personliga tränare att rapportera framsteg för sina klienter.
Jag personligen bryr mig inte om vad någon BIA-maskin säger. att jag förlitar mig istället på kalipermätning.